יום שני, 12 בדצמבר 2016

3 מיתוסים על ה"בריא בכל מידה"

נושא ההשמנה לעולם כנראה לא ירד מהפרק. תמיד יהיו אלו שיפחדו ויפצירו להילחם במשקל העודף, וכל פעם שיוזכר רצף המילים: בריא בכל מידה אז יעלו אינסוף התנגדויות. לי חשוב להפריך כמה שיותר מיתוסים בכל הנוגע למשקל, בריאות, ומה שביניהם, ואולי להסביר בדרך זו את עיקרי הגישה, שכל יום מצרפת אליה עוד ועוד מטפלים ברחבי העולם, גישה המתמקדת באדם, בריאותו, הרווחה החברתית ובאיכות החיים.



1.      הגישה בריא בכל משקל מעודדת השמנה.
גישת הבריא בכל משקל הינה גישה ממוקדת בריאות, גישה המורידה פוקוס מהמשקל ושמה את הבריאות במרכז. חלק מזה זה לקבל את האישיות שמולך ולא את הגוף השמן או הרזה שלו, אם אותו אדם למד אכילה קשובה ומתרגל אותה, המשקל יכול להשתנות לכל כיוון או לא להשתנות כלל, ואנחנו מלמדים לחיות עם מה שיש, ללא שיפוטיות ובטח ללא ניסיון להידחס לטווח השקרי וה'לא מודד כלום' של הBMI המוכתב לנו על ידי בעלי אינטרסים. הגישה למעשה מבקשת להפסיק את המלחמה בהשמנה, כי הרי התוצאה הכי מוכרת של מלחמה שכזו היא השמנה. ההטפה הבלתי פוסקת לרזון פוגעת בדימוי העצמי ובבריאות של המונים. בריא בכל מידה מבקשת לשחרר מהתעסקות זו, לכן לא מדובר על עידוד השמנה, אלא להיפך - עצירת המגפה.

2.      אם אישה מלאה תאהב את עצמה ולא תשמור היא תמשיך להעלות במשקל.
"אם אישה בעלת משקל עודף, תקבל את עצמה כמו שהיא, 'תעוף על עצמה' כשהיא מסתכלת במראה, היא תאכל ללא הגבלה ותעלה עוד ועוד במשקל." כן זה ציטוט, כנראה שיש רבים הנוטים להסכים עמו. הבעיה היא לא באישה שחושבת כך, אלא בעולם, בחברה החולה, בפחד מפני ההשמנה שיושב טוב טוב בראשים של רוב האוכלוסייה. כתוצאה משטיפת המוח, חלה על כולם החובה לשמור ולהיות בדיאטה כל החיים. הם הבעיה ולא אישה שאוהבת את עצמה.
בעצם, מה רע כל כך בלאהוב את עצמך? הרי להסתכל במראה ולהחמיא לעצמך לא הזיק עוד לאף אחת. (סליחה על נוסח נקבה אבל כנראה שגם לגברים לא מזיק מידי פעם הפרגון העצמי מסוג זה). אישה עם ביטחון עצמי תוכל להגשים את עצמה בכל תחום שתרצה וללא קשר למשקלה. האמא שיודעת לקבל את עצמה ולפרגן לעצמה תשדר לילדים שלה את המסר שגם הם בסדר גמור כמו שהם ואף אחד לא צריך לשנות את המראה החיצוני שלו בשביל אף אחד.
  האם אהבה עצמית בהכרח תהיה כרוכה בעוד עליה במשקל? ממש לא!
אכילה אינטואיטיבית ומודעת, אכילה מהנה מתוך הקשבה לצרכי הגוף האמיתיים, אכילה שלא מלווה בהתעסקות עם המראה או המשקל יכולה רק לעזור לגוף להגיע לנקודת האיזון המתאימה לו. האכילה הקשובה יחד עם הקשיבות (mindfulness) עוזרים לחיות את הרגע ולמצות אותו עד תום ללא ביקורתיות, לאכול את מה שיש עכשיו - במודעות מלאה למה שהגוף או הנפש זקוקים לו באותו הרגע. אין מותר ואסור ואין את התבלין הרעיל נקרא 'ייסורי מצפון', תבלין העלול להביא להתקפי זלילה, לשנאה עצמית, ולחוסר הערכה עצמית.
אותה אישה תשמור על הבריאות שלה הרבה יותר טוב. ולא, היא לא חייבת לעלות במשקל רק כי היא אוהבת את מה שהיא רואה במראה.

3.      מחקרים שאומרים שעודף משקל זה לא טוב לבריאות
ברור שיש מחקרים כאלה, יותר מזה הם לא יפסיקו את המחקרים המגמתיים שמטרתם להטיל אימה על כלל האוכלוסייה. בסוד אגלה שיש לא מעט טייקונים שמרוויחים מזה. תעשיית הירידה במשקל מגלגלת רק בארה"ב 60 מיליארד דולר בשנה. החברות הללו באמת זקוקות לנו כדי להצדיק את קיומם, ולא אין להם אינטרס אמיתי להפוך אותנו לצנומים יותר או בריאים יותר (ואולי אף להיפך) הם רק רוצים את הכסף. הרי אם ירידה במשקל הייתה עובדת, הינו לאורך השנים רואים אין סוף מחקרים ארוכי טווח המוכיחים לנו את האמת. (פסססט.. אין כאלה!!) מחקרים העוקבים אחרי אנשים המנסים לרדת במשקל לא שורדים יותר משנתיים. ובטח לא מוצאים את האנשים אחר כך להראות את הנזקים שהצטברו בזמן שעשו דיאוטות.
לאף אחד אין אינטרס  לעצור את המלחמה, לעצור את ההפחדה. כמו בגד מגרד ולא נוח, לא נעים לשמוע את האמת. לא רווחי לשמוע את האמת. לכן גם כאן, כשמדברים על מחקרים המסנגרים על המלחמה בעודף משקל. נסו לחשוב על בעלי האינטרסים העומדים מאחורי אותם המחקרים. האם יש סכנה שאותם בעלי אינטרסים דואגים לטובת האוכלוסיה, או שמא מדובר רק בכיס השמן שלהם, שממשיך להשמין עוד ועוד... 



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה