יום שלישי, 14 בפברואר 2017

איך לגדל אכלנים טובים

את השבוע האחרון ביליתי בארצות הברית (מי שלא ידע)
הגעתי למדיסון שבוויסקונסין על מנת להשתתף בסדנא של אלין סאטר. דיאטנית ועובדת סוציאלית, שאעיז ואקרא לה 'פורצת הדרך' בכל נושא התנהגות האכילה.
בסדנא העמקתי ידע ורכשתי כלים העוזרים בטיפול, למידה ושיפור התנהגויות אכילה אצל ילדים בעיקר, אך לא רק. 




המודל הבסיסי שאלין סאטר בנתה מדבר על חלוקת האחריות בין ההורים לבין הילדים באכילה והאכלה. בגדול מדובר על תפקיד ההורה כאחראי על קביעת סדר היום ודאגה לארוחות קבועות כלומר ההורה אחראי על מתי, מה ואיפה לאכול. הילד, מצדו אחראי על ויסות הכמות ויכולת לסמוך על אותות הרעב שלו, באמצעות בחירה של האם וכמה לאכול מתוך המוצע במסגרת הארוחה. כלומר ההורה סומך על הילד בזמן הארוחה על כמות ומגוון המזון שהילד יאכל. הוא לא מתעסק בצלחת של הילד, לא אומר מתי די וגם מכבד את הילד ולא מנסה לשכנע אותו לאכול עוד קצת, לטעום עוד משהו ולהישאר ליד השולחן בכל מחיר, כשהמטרה הסמויה היא לעודד אותו לאכול עוד. 

מה שאני אוהבת בגישה זו, הוא שמצד אחד יש סמכות הורית והצבת גבולות, הכל-כך חשובים להתפתחותו התקינה של הילד. מצד שני ההורה נותן אמון ביכולתו הטבעית של הילד לבחור מה וכמה לאכול מתוך המוצע לו, והאם לאכול בכלל. ההורה לא מתעסק בכמויות שהילד בוחר לאכול, לא מגביל ולא מנסה לגרום לו לאכול. ההורה לא יוצר לחץ סביב התנסות בדברים חדשים - הוא פשוט מניח לילד וסומך עליו. כתוצאה מכך ההורה (הסומך על הילד), והילד (הגדל לתוך בטחון תזונתי) מרוויחים ארוחה באוירה נעימה ולא מתוחה התורמת לקשר המשפחתי, לפיתוח מיומנויות אכילה של הילד ולבטחון העצמי שלו. אחרי הכל, בתהליך האכילה אין אנו מדברים על הכנסת האוכל לתוך הילדים, אלא על ללמדם איך לאכול, על מנת שיפתחו כישורי אכילה טובים.

הילד יגדל להיות מבוגר המסוגל להינות מהאוכל, היודע לסמוך על אותות הרעב והשובע שלו ולהיות הכי בריא שהוא יכול, בגוף שהכי מתאים לו. מבוגרים וילדים הנוהגים על פי המודל: בריאים יותר, מרגישים נוח יותר בגופם, משקלם יציב, שנתם טובה יותר והכי חשוב הם בקלות רבה יותר יעניקו לילד כישורי אכילה טובים.

בסדנא התעסקנו גם בנושאים נוספים כגון: חשיבות ארוחות משפחתיות, טיפול בילדים עם עודף משקל, טיפול בילדים עם צרכים מיוחדים כמו אלרגיות, והתמודדות עם בררני אכילה שונים. 
כל ילד הוא עולם ומלואו, אך הבסיס בהדרכה וטיפול הוא המודל של חלוקת האחריות. 

יותר מזה בסדנא חוויתית להורים "איך מגדלים אכלנים בריאים". 

לפרטים והזמנת הסדנא אליכם באי-מייל: ANASTASIADAN.RD@GMAIL.COM 





תגובה 1:

  1. נושא כל כך בסיסי שבהרבה בתים לא שמים עליו דגש. עדיין אצל חלקנו (כולל אצלנו לפעמים) טמוע ההרגל שחייבים לסיים מהצלחת. תודה על הכתבה העניינית והחשובה הזו!

    השבמחק